笠松の家

矩形の共有スペースと
螺旋状のプライベートスペース

敷 地|住宅地

用 途|単世帯住宅

要 望|家族各々の趣味スペース、螺旋階段、部屋以外の場所

面 積|建築面積: 55.27 ㎡  延床面積: 113.25 ㎡

施工費|2500-3000万円

受賞歴等|
日本建築家協会優秀建築選
新建築住宅特集2014年7月号掲載
MARK47 / Netherlands掲載他

概 要|

最近は少なくなったかもしれないが子供の頃、木の下で家族と食事をしたり寛いだり、木に登り自分の居場所を見つけて遊ぶという経験をした人は少なくないだろう。これはひとつの例えであるが人が集まって過ごす場所というのは木の下にいるようなほど良い陽が射し、心地良い風が流れているというのがよいかもしれない。幹の周りに自分の居場所をつくり、距離間を保ちながら各々が好きなことをして過ごすというのは、家族全員でTVに向かって過ごすという一昔前のリビングのあり方より現代的で現実的に思える。幹の周りに場所があるというのは裏を返すと場所の中央に視界を遮断するものがあるということであり、それによって視界は遮られるが、中心からの距離や場所相互の関係は全体を見渡せるワンルーム空間より明確になる。つまり自分の居場所がより明確になるということである。また回遊性をもつことで図面に引かれた寸法線に縛られること無く、室内の距離を増幅することが出来る。木の中の空間は子供たちにとって格別だ。狭くても気にならないし昇降も問題にならない。むしろ自分の居場所を感じるにはそれらの要素は必要だ。木登りで見つけた自分の空間のように、それぞれの居場所は孤立することなく全体と繋がっているという状況がよい。また時間の経過と共に居場所を交換することで楽しみ方も増える。そこに光や風が加わるとどうだろうか。直接差し込む強い光ではなく、柔らかく加工された光や、幾重にも反射を繰り返しながら空間がふわっと明るくなるというのは心地良いかもしれない。ひとつの居場所に差し込んだ小さな光や穏やかな風はその周囲にも影響し、共有され、全体に作用していく。光や風の通り道となる隙間(孔)からは木の下で寛ぐ家族の様子をうかがう事も出来る。木の下に家族が集い、木の上に居場所を作るというのは原初的なモデルのように思えるが現代の住まいに置き換えても有効に作用する。


Text|

It may have become fewer these days, but many people still have experiences of eating or relaxing with families beneath a tree, or climbing trees to find their own space to play.
It is just a metaphor, but the desirable place for a family to gather and spend time may be somewhere like beneath a tree, laid-back, with moderate sunshine and comfortable breeze.
To create your own space around the trunk, keeping the distance and each doing one’s own thing, seems to be more contemporary and realistic than a decade-ago concept of a living room where a whole family members spend time together watching TV.
To have a space surrounding the trunk means, putting it the other way around, to have something to block the view in the center of a space. Your view may be blocked, but the distance from the center or relationship between positions will be clearer than one-room space with an overall view. That means your own position becomes clearer. The circulatory nature of the space would also enable to amplify the distance within a room without being restricted by dimension lines on the plan.
The space inside a tree is a special one for children. They don’t mind it being small or care about climbing up and down. Those factors are rather necessary to feel it as their own place. Just like such a space found during climbing up a tree, it is nice that each family member has a position connected to the whole without being isolated. As the time passes, those positions can be exchanged to allow more ways of having fun.
What happens when light and wind comes in? Not a direct and strong sunlight but soft, processed light or layers of reflected light to lighten up the space fluffily, which should be comfortable. Small light or soft breeze coming in one place could affect the surroundings, be shared and work on the whole space. You can have a glimpse of a relaxed family through the gap (hole) where light and breeze come through.
Family gathering beneath the tree, or spending time above the tree are such primitive models but could certainly be applied to the contemporary life.